Kräftans stjärnbild

FAKTA

Namn på latin: Cancer
Rektascension: 9 h
Deklination: +20°
Ljusaste stjärna: Beta Cancri

Kräftans stjärnbild och dess mytologi

Kräftan är en av 48 stjärnbilder som finns med i Ptolemaios verk Almagest från cirka 150 efter Kristus. Konstellationen avbildas ofta i form av en krabba och består av fem huvudstjärnor.

Enligt den grekiska mytologin skickades kräftan av gudinnan Hera med uppgiften att stoppa Herakles från att döda hydran. Hydran var ett vidunderligt monster med sju huvuden som förorenat en hel bygd med sin giftiga andedräkt. Kräftan försvårade arbetet för Herakles genom att knipa tag i hans fot, men hjälten lyckades krossa kräftan genom att trampa på den och därefter även att ta kål på monstret tack vare hjälp från sin farbror.

Kräftan gavs av Hera en plats på himlavalvet för sitt tappra försök, men konstellationen har inga ljusstarka stjärnor. Det beror enligt myten på att kräftan inte lyckades med sitt uppdrag. Kräftans stjärnbild ligger dessutom i ett område på himlen som är fattigt på stjärnor, vilket sägs vara för att hans klor inte ska ställa till med problem.

Kräftans placering på stjärnhimlen

Kräftans stjärnbild syns bäst i mars månad och är den svåraste stjärnbilden att hitta på grund av de ljussvaga stjärnorna. Att söka efter konstellationen är enklast under en riktigt mörk och stjärnklar natt. Den har formen av ett Y och är placerad mellan Tvillingarna och Lejonet.

Ett tips för att hitta Kräftan är att först hitta Oxen och Tvillingarna. Dra en rak linje mellan dessa och fortsätt i samma riktning till vänster. När du når en mörkare plats på himlen kan du se de dämpade stjärnorna som utgör Kräftan.

Kräftan som stjärntecken

Personer födda mellan den 22 juni och 22 juli har Kräftan som sitt stjärntecken. De sägs, liksom naturens kräftor, ofta ha ett hårt skal, medan insidan är mjuk och känslig. Stjärnbilden är ett vattentecken och kräftor beskrivs som känsliga, hemkära och beskyddande. De lär vara pålitliga och bra som föräldrar, men de kan också ha svårt för att släppa taget om saker, lida av dåligt självförtroende och ha ett ombytligt humör. Med en kräfta som vän eller partner kan du räkna med en hängiven kamrat som alltid kommer att finnas där för dig.

Köp en stjärna i kräftans stjärnbild

Har du en fantastisk kräfta i ditt liv och letar efter en perfekt födelsedagspresent, julklapp eller kanske en dopgåva? Då bör du överväga att köpa en stjärna i kräftans stjärntecken. Att köpa en stjärna innebär en investering i en gåva som aldrig blir gammal och som förevigar någon som betyder mycket för dig på himlen. Tillsammans med ett bevis på att stjärnan tillhör din kräfta får hon eller han även ett paket som bland annat innehåller ett vackert silver- eller guldsmycke, en stjärnkarta och en cd-skiva.