Present till gudson, present till guddotter – namnge en stjärna

Att vara en fadder till ett nydöpt barn är en ära som är få förunnad. Det är något alldeles underbart, men samtidigt innebär det ett stort ansvar. Du förväntas att ge en dopgåva som speglar din roll i barnets liv, och därför är det perfekt att namnge en stjärna som doppresent.

Beroende på typ av dop så ser ditt omedelbara ansvar olika ut – om dopet är kristligt så åtar man sig uppgiften som dopvittne, och möjligen även att delta i textläsning och böner samt att bära barnet. Även om dopet har mindre religiösa anknytningar så finns det ändå en viktig uppgift man har som fadder – att vara vägledare och föredöme för barnet i de kommande åren.

Många personer nu för tiden ger pengar som dopgåva, vilket är praktiskt men anonymt. Andra ger kläder till barnet, vilket också är praktiskt, men många medelklassföräldrar har redan nog med barnkläder och om några månader så har de växt ur dem. Din faddergåva bör vara något som håller betydligt längre en så. Döp en stjärna så har du och ditt fadderbarn något gemensamt som kan hjälpa att knyta er samman genom åren.

När de i framtiden tittar upp på sin stjärna genom ett teleskop eller med blotta ögat så kanske deras fascination för natthimlen inspirerar dem till högre studier för att ta reda på mer om världen. Eller så kan ni göra en mysig familjeutflykt med picknickfilt på sommaren och leta reda på er stjärna. Många andra presenter är saker som man tappar bort eller som går sönder med tiden, medan andra leder till fler möjligheter att träffa din gudson eller guddotter, och hjälper till att förbättra er relation.

Om du letar efter en bra dopgåva finns det inget bättre än att namnge en stjärna – helt klart en present som håller för tidens tand.