Tvillingarnas stjärnbild

FAKTA

Namn på latin: Gemini
Rektascension: 7 h
Deklination: +20°
Ljusaste stjärna: Pollux

Tvillingarnas stjärnbild och dess mytologi

Tvillingarnas stjärnbild, eller Gemini, listades först av den grekiske astronomen, geografen och matematikern Ptolemaios i verket Almagest från omkring år 150 efter Kristus. Konstellationen består av en samling stjärnor som tillsammans ser ut som två människor som står intill varandra.

I den grekiska mytologin var tvillingparet Polydeukes och Kastor söner till drottning Leda. Polydeukes hade guden Zeus som far och var odödlig, medan Kastor var son till människokungen Tyndareos och var därmed dödlig. Som vuxna reste de runt på äventyr i världen, men då de vid ett dubbelbröllop blev förälskade i brudarna och försökte röva bort dem hamnade de i en blodig strid. Denna slutade tragiskt med att Kastor dödades. Då bad Polydeukes Zeus om att få dela dödligheten med sin bror och de kom överens om att bröderna skulle få spendera varannan dag på gudarnas berg Olympen och varannan dag hos Hades i underjorden.

Tvillingarna fanns även med i den romerska mytologin under namnen Pollux och Castor. Den ljusaste stjärnan – ett av huvudena – i tvillingarnas stjärnbild heter Pollux, medan stjärnan som utgör det andra huvudet kallas Castor.

Tvillingarnas placering på stjärnhimlen

Från norra halvklotet syns tvillingarnas stjärnbild bäst under vintern, särskilt i februari. Stjärnbilden syns tydligast från omkring klockan 21. Vänd blicken mot öst, bort från Vintergatan, och sök efter stjärnbilden mellan Kräftan (en mörkare del av stjärnhimlen) till vänster och Oxen till höger. Tvillingarna ligger ovanför den ljusstarka Procyon som är en del av konstellationen Canis Minor.

Tlingarnas ljusaste stjärnor Pollux och Castor är placerade nästan rakt ovanför eller diagonalt i förhållande till varandra (vinkel beror på tidpunkt). Deras kroppar som följer med bland annat de ljusstarka stjärnorna Alhena, Mebsuta, My Geminorum, Eta Geminorum och U Geminorum gör att det ser ut som om tvillingparet tittar i nordostlig riktning över himlavalvet.

Tvillingarna som stjärntecken

Tvillingarna är ett lufttecken och personer födda i stjärntecknet brukar bland annat beskrivas som sociala, intellektuella och rastlösa. De är nyfikna och äventyrliga, men inte speciellt känslosamma och ibland kan de till och med framstå som känslokalla. Av alla stjärntecken är tvillingen den mest flexibla och man har sällan tråkigt i sällskap av en tvilling.

Döp en stjärna i tvillingarnas stjärnbild

Den som är född mellan den 21 maj och 21 juni är född i tvillingarnas stjärntecken. Funderar du på den perfekta gåvan till exempelvis din bästa tvillingvän, -mamma eller -partner för att fira hans eller hennes särskilda plats i ditt hjärta?

Nu har du möjlighet att döpa en stjärna i tvillingarnas stjärntecken. Oavsett om du firar en födelsedag, ett dop eller en bröllopsdag blir möjligheten att döpa en stjärna efter någon som betyder mycket för dig en gåva som varar för alltid. Förutom ett certifikat på stjärnans namn från Global Star Registry får du ett paket av vackra gåvor, såsom ett smycke i silver eller guld, en cd och en stjärnkarta så att ni enkelt kan hitta er stjärna.